Etiketter

Etiketter i olika format och former, stansade eller skurna
”− Jag vill ha en vågformad etikett.  − Inga problem, det fixar vi!”

 

Våtlimsetiketter, vad är det?
Våra etiketter, våtlimsetiketter, är av den typen att limmet läggs på i samma process som monteringen av etiketten på flaskan/glaset/burken. Några stora användningsområden är: öletiketter, läsketiketter och livsmedelsetiketter. Oftast sitter etiketterna på en glasflaska, PET-flaska, glasburk eller plåtburk. Motsatsen till våtlimsetiketter är självhäftande etiketter som fungerar ungefär som ett klistermärke. I dagsläget har vi ingen produktion av självhäftande etiketter. Men om du vill kan vi hjälpa dig med detta också, via våra samarbetspartners.

Etikettpapper för olika ändamål
Eftersom vi är ett tryckeri med fokus på etiketter har vi full koll på olika material som finns på marknaden som är avsedda för detta ändamål, allt från papper till metalliserat papper och även plast. Vi har en hel del olika papperskvalitéer som vi regelbundet använder till våra kunder. Här är några exempel:

Våt- och lutstarkt papper i olika varianter
Används till returglas för att etiketten ska kunna tvättas av. Flaskorna tvättas i en lutlösning och då måste etiketterna ramla av i ett stycke, annars kan hela reningsanläggningen fördärvas.

Våtstarkt papper
Dessa papper används till etiketter där man har engångsflaskor.

Metalliserat papper
Ett papper med silver metallic yta. Många ölbryggerier använder detta papper till sina flaskor.

Det är viktigt att man alltid använder papper som är avsett för etikettering. Här vet man vad pappret innehåller och att det är lämpligt på en livsmedelsförpackning. Oseriösa aktörer använder vanligt papper avsett för broschyrer och annat. Då finns det inga garantier att etiketteringen fungerar som tänkt, det kan även bildas mögel eller annat på etiketten.

Storlek och form på etiketten
Här finns många möjligheter beroende på vad ni önskar för resultat. Den ”enklaste” varianten är att etiketterna skärs med raka hörn till färdigformat och levereras i inplastade tråg. Om ni vill ha en speciell form kan vi stansa etiketterna i speciella stansmaskiner för etiketter. Beroende på storlek och upplaga har vi olika möjligheter. Det mest avancerade alternativet är vår automat som vi är ensamma om i Sverige. Här skär, stansar och banderollerar vi etiketterna. Vi kan även stansa inmould-etiketter i vår stans med counterpress.

Produktionen av etiketter i tryckeriet
Vi använder offsettryck och kan trycka en till sex färger samtidigt plus två lacker. I vår process använder vi färger, oljor, kemikalier o.s.v. som är avsedda för livsmedelsproduktion. Detta eftersom de normala produkterna kan migrera igenom framförallt PET-flaskor och då i värsta fall avge smak på innehållet. Efter tryckning tar vår etikettavdelning över och skär eller stansar etiketterna. Därefter är det dags för packning och leverans. Vi packar alla etiketter i inplastade welltråg, detta för att etiketterna skall behålla sin rätta luftfuktighet vilket är extremt viktigt för att etikettering skall fungera på ett bra sätt i er produktion. När ni sedan har mottagit etiketterna är det lika viktigt att ni förvarar dem korrekt för att er produktion skall flyta på. Hör av er om ni vill ha information och tips om hur ett bra etikettlager kan utformas.

Maskin för att applicera etiketten
Förutom att tillverka etiketten, kan vi även erbjuda en maskinlösning för applicering av etiketten på flaskor eller burkar. De olika maskinlösningarna kan hantera fyllhastigheter från 60 enheter per minut upp till 500 enheter per minut. De stora bryggerierna kör i storleksordningen 1 300-1 700 enheter i minuten.

Tveka inte att kontakta oss om du har frågor